Skip to Content

Jouw persoonlijke kleurenkaart: wat zijn jouw kleuren?

Kleuren hebben een speciale aantrekkingskracht en geven ons leven meer pit. Dat geldt in het bijzonder voor de haarkleur. Wanneer je vindt dat het tijd is voor een nieuwe look, is het opfleuren van de haarkleur een voor de hand liggende optie. Hoewel er behoorlijk wat keuzes zijn, passen niet alle kleuren bij ieder type. Daarom moet je beginnen met het bepalen van jouw kleurtype. Er is een gemakkelijke manier om daar achter te komen. Wij helpen je graag op weg.

Ben jij een voorjaars-, zomer-, herfst-, of wintertype? Het antwoord hangt niet alleen af van je etnische achtergrond of je huidskleur. Je kleurtype kennen is beslist nuttig. Immers, niemand wil er verlopen, bleek of ouder uitzien vanwege een verkeerde keuze haarkleur. De volgende kleurtype omschrijvingen helpen je de kleuren en kleurschakeringen te ontdekken, die niet alleen je haarstijl versterken, maar ook je gezicht.

Kleuren voor het lentetype

Huidskleur: de huid is licht en helder, en heeft een goudgele of perziktint. Veel lentetypes blozen gemakkelijk, en ze hebben nogal eens sproeten.

Oogkleur: de ogen zijn lichtgekleurd tussen lichtblauw en groen. Vrij vaak maken gouden stipjes de iris levendig.

Haarkleur: het haar is gewoonlijk blond. Sommige lentetypes kunnen echter ook donkerharig zijn of rood haar hebben.

Haarkleuren voor het lentetype: de natuur geeft een gouden glans aan het haar van lentetypes. Je zou daarom grijze tinten moeten vermijden en in plaats daarvan kiezen voor warme kleuren. Ideale opties zijn goudblonde, vlaskleurige, honingblonde, goudbruine, koperen, warme lichte roodachtige tinten zoals goudrood of aardbeiblond. Warme licht- tot middelbruine tinten werken ook goed. Zorg ervoor dat de haarkleur niet te donker is. De dramatische look is alleen geschikt voor coole huidtypes.

Kleuren voor het zomertype

Huidskleur: het zomertype heeft een zachte, roze huid met een blauwachtige of violette kleurschakering (ondertint).

Oogkleur: de ogen zijn blauw, blauwgroen, grijsblauw, of groen. Sommige zomertypes hebben ook bruine ogen met glinsteringen van blauw, grijs, of groen.

Haarkleur: de natuurlijke haarkleur voor zomertypes is blond of brunette. De grijze basiskleur kan er soms een beetje saai uitzien.

Haarkleuren voor het zomertype: zilverachtige of platina blonde strengen voegen verbluffende hoogtepunten aan het haar toe, dat een beetje meer uitstraling nodig heeft. Een of twee tonen donkerder strengen creëren ook een levendiger plaatje.

Als je van plan bent je haar te verven of te kleuren, zijn asblond, as bruin of platina blond jouw kleuren. Een rode haarkleur voor zomertypes dient een blauwe kleurschakering te hebben, zoals Bordeaux of mauve. Je moet een rode haarkleur met mahonie, koper, of goudblonde tint voorkomen omdat deze kleuren je gezicht er jaren ouder doen uitzien.

Kleuren voor het herfsttype

Huidskleur: de huidskleur kan vrij licht zijn zelfs als het aan een diep bronzen tint doet denken. In ieder geval heeft de huid een geelgouden kleurschakering. Herfsthuid laat regelmatig sproeten zien. Dit huidtype is niet zo gebruikelijk, hoewel het te zien is bij mensen van Afrikaanse, Aziatische, of Zuid-Europese afkomst.

Oogkleur: de oogkleur glimt in alle variaties van groen, blauw, en turkoois. In zeldzame gevallen kom je ook lichtblauwe ogen tegen.

Haarkleur: het haar kan donkerbruin zijn met roodachtige kleurschakeringen in vlagen van koper tot mahonie.

Haarkleuren voor het herfsttype: accentueer je haarkleur met warme rode en koperen tinten. Alle warmbruine tinten zoals goudbruin, kopergoud of kastanje staan ook flatteus. Als je je haar echt blond wilt verven, moet je gaan voor goudblonde schaduwen. Asblonde kleuren zijn niet geschikt voor de huid van het herfsttype. Een slim alternatief zijn goudblonde of koperrode strengen. Blonde strengen doen het echter niet erg goed omdat ze kunstmatig overkomen.

Kleuren voor het wintertype

Huidskleur: de huid kan heel licht zijn. Soms merk je vage groenachtige kleurschakeringen op in de bloedvaten. In ieder geval toont de winterhuid koele blauwachtige ondertinten. Wereldwijd is de huid van het wintertype bijzonder normaal. Veel mensen van Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Europese afkomst vormen onderdeel van deze groep.

Oogkleur: de donkerbruine, grijze, ijsblauwe of intens groene oogkleur contrasteert met het wit van de ogen.

Haarkleur: de natuurlijke haarkleur is zwart tot blauwzwart of donker tot middelbruin.

Haarkleuren voor het wintertype: de rijke tinten van het wintertype haar stralen natuurlijke warmte uit. Daarom heeft het zelden iets nodig behalve af en toe een conditioner voor meer glans. Als je echter de nadruk wilt leggen op je natuurlijke haarkleur, zou je dit kunnen versterken door het een blauwzwarte glans te geven. Aubergine en mahonie haarkleur accentueert donker haar. Kleurbehandelingen in je eigen natuurlijke haarkleur leggen de nadruk op de natuurlijke schoonheid van je haar en voegen meer glans toe.

Lichtgevend wintertype haar zorgt vaak voor vervelende rode tinten, die niet bij jouw type passen. Overweeg ook geen strengen omdat deze ook de neiging hebben er roodachtig uit te zien bij verlichting en je er ouder uit doen zien. Als je nog steedstoch je haar wilt verven, zou jekun je het beste grijze tinten moeten gebruiken. Vermijd geelgouden schaduwen in haarkleur omdat deze afleiden van de uitstraling van je huid.

Tip

De beste manier om je huidtype te bepalen is om je haar achterover te kammen en een witte handdoek om je nek en schouders te leggen. Kijk nu in de spiegel: als je huid er gelig uitziet heb je een warme huidskleur. Koele huidskleuren zien er enigszins blauwachtig uit.