Haarverzorging | Wassen

Shampoo voor prachtig haar

De juiste shampoo is de basis voor gezond en glanzend haar. Maar wat is het moeilijk om in het immense aanbod de juiste shampoo te vinden. Wij zullen je helpen hoe je de juiste shampoo vindt voor jouw haar. We vertellen je ook waarom het belangrijk is om af en toe over te schakelen op een andere shampoo. 

Volgens de’ Stiftung Warentest’ van de Duitse verbruikersorganisatie beschouwen 94% van alle vrouwen shampoo als het belangrijkste product voor hun persoonlijke hygiëne. Het is dus vrij zeker dat vrouwen geïnteresseerd zijn om te weten welke shampoo geschikt is voor hun haar. De structuur en kwaliteit van je haar en hoofdhuid zijn de belangrijkste criteria bij je keuze. Net als alle andere fysiologische kenmerken veranderen het haar en de hoofdhuid in de loop der jaren. Je zal dus geregeld je shampookeuze moeten aanpassen. Vet haar kan veranderen in normaal haar en gezond haar kan plots dunner en gevoeliger worden.

Shampoo voor dof en lusteloos haar

Glans is een duidelijk teken van gezond haar. Spijtig genoeg zijn er zeer veel redenen waardoor het haar zijn glans kan verliezen. Enkele voorbeelden zijn frequent borstelen, föhnen, of stylen met warmte. Als de haarcuticula niet langer glad zijn, zal het haar weinig licht reflecteren waardoor het dof en lusteloos lijkt. Met een speciale shampoo kan je de structuur herstellen en je haar terug tot leven brengen. Deze shampoos bevatten zijdeproteïnen en abrikozenpit olie of parelextract. Ook resten van haarverzorgingsproducten worden verwijderd en een kalkverwijderaar verzacht het water. Je haar zal na het wassen zijn natuurlijke glans terug krijgen.

Shampoo voor dof en lusteloos haar

Wanneer je haar in de loop der tijd uitgedund is of wanneer individuele haartjes dun zijn, kan je haar er futloos en moe gaan uitzien. Een shampoo die collageencomplex en bedekkende stoffen bevat zal de beschadigde haarstructuur herstellen. Zo wordt het haar sterker, dikker en voller.

Shampoos met het co-enzym Q10 hebben een verjongend effect. Dit co-enzym stimuleert binnenin de haarwortels de biosynthese van keratine die de neiging heeft om te vertragen met het ouder worden. De karakteristieken van deze proteïnen zorgen voor sterk en elastisch haar. 

Shampoo voor gestresst haar

Er zijn veel oorzaken voor gestresst haar en haar als stro. Meestal ligt de oorzaak in een tekort aan vocht door een slechte verzorging of de hitte van de föhn. Ook de zon, wind en zout water kunnen je haar uitdrogen en je een verwilderde look geven.

In je zoektocht naar de juiste shampoo is het van belang om je te laten leiden door de specifieke behoeften van jouw haar. De beste behandeling voor gestresst haar bevat vochtinbrengende bestanddelen zoals Aloë Vera, yoghurt, tarweproteïnen of panthenol.Haar als stro heeft nood aan rijke conditioners. 

Shampoo voor onhandelbaar haar

Natuurlijke krullen hebben vaak de neiging te ontsnappen aan je inspanningen om ze te stylen. Een shampoo met actieve ingrediënten zoals abrikozenpit- of Jojob-aolie maken je haar makkelijker te stylen. Sterk krullend haar is in de meeste gevallen ook erg droog. De meeste shampoos tegen krullend of pluizig haar bevatten daarom ook vochtinbrengende bestanddelen zoals panthenol of glycerol.

Shampoo voor gekleurd haar

Onmiddellijk na een kleurbehandeling heeft jehaar meestal een prachtige glans en een intens stralende kleur. Een speciale shampoo voor gekleurd haar zal de kleur langer levendig houden door het te beschermen tegen de blekende effecten van het UV licht. Daarnaast bevatten deze shampoos ook zeer doeltreffende conditioners en pigmenten die zorgen voor gezond en glanzend haar. Sommige gespecialiseerde shampoos voor gekleurd haar bevatten ook glinster pigment of amber extract voor nog diepere kleur en glans. 

Shampoo voor haar met speciale behoeften

Er zijn van die momenten dat je haar extra zorg nodig heeft, in geval van roos of gespleten punten bijvoorbeeld. De meeste shampoos voor de behandeling van roos bevatten Zinkpyrithion. Dit verlicht de jeuk en onderdruktovermatige vorming van huidschilfers wat de oorzaak is van de vorming van roos.

Lang haar met gespleten punten wordt best behandeld met krachtige conditioners zoals Macademia, olijf- of Arganolie. Deze oliën herstellen de gespleten punten en zorgen ervoor dat je haar weer straalt en gezond is.

Belangrijke algemene informatie over shampoo

  • ‘Meer’ wil daarom niet zeggen ‘beter’. Een kleine hoeveelheid (ongeveer 1,3 cm in diameter) is voldoende voor kort haar en een beetje meer (ongeveer 3,8 cm in diameter) is genoeg voor langer haar.

  • Zorg ervoor dat je haar voldoende nat is vóór het wassen met shampoo. (Belangrijke hint: wanneer het overmatig schuimt, gebruikt je teveel shampoo, als er zich geen schuim vormt, heb je te weinig shampoo gebruikt.)

  • Ga tijdens het wassen niet te wild te keer op je hoofdhuid. De shampoo zachtjes door je haar wrijven is het meest effectief. Het is ook niet nodig om extra shampoo te gebruiken op droge punten. De shampoo die naar beneden sijpelt, is ruim voldoende om de haarpunten te reinigen.

  • Alle shampoo steeds grondig uitspoelen. Resten van haarverzorgingsproducten verminderen de glans.

  • Pas je shampoo aan bij een wisselend klimaat of veranderde noden van je haar. In de zomer is je haar meestal droger en kan het wat extra verzorging gebruiken. In de winter heeft je haar vooral veel vocht nodig. Naarmate we ouder worden, wordt je huid en je haar droger en dunner. Gelukkig kunnen we tegenwoordig genieten van de heilzame werking van shampoos met verjongende ingrediënten.

  • Gebruik een zachte shampoo voor normaal haar als je de gewoonte hebt om het dagelijks te wassen. Een shampoo voor vet haar zal na een tijd je haar uitdrogen, terwijl verzorgende shampoos het haar kunnen verzwaren. Het is voldoende om niet dagelijks, maar één keer per week een speciaal verzorgende shampoo te gebruiken.
Ontdek: Wassen