Haarverzorging | Conditioner

Conditioners, Verzorging & Co.: hoe ontwerp je je eigen persoonlijke haarverzorging?

Een shampoobeurt en naspoelen is niet voor ieders haar voldoende. Haar heeft vaak een beetje extra zorg nodig. Op dit vlak is er op de markt zeker geen tekort in het aanbod: spoelingen, kuren, behandelingen voor gespleten haarpunten en thermosprays beloven glans en soepelheid. Maar wat kunnen al deze afzonderlijke producten doen en welk product is geschikt voor jouw haartype? Dat is precies wat we je hier willen uitleggen.


Gezond en glanzend haar – is er iemand die dit niet zou willen? De meeste mensen gebruiken een spoeling of conditioner na het wassen met shampoo om glanzend haar te krijgen. Conditioners werken als beschermlaagje voor elk individueel haar. Ze bedekken daarbij ook het buitenste laagje roos met een ultradunne film nadat het eerst ruw behandeld werd door het wrijven tijdens het wassen. Haar dat met conditioner behandeld is, is makkelijker te ontwarren en heeft minder kans om slecht te reageren op krullen, haardrogers en stylen. Spoelingen en conditioners voorkomen ook elektriciteit in het haar tijdens de wintermaanden.

Afhankelijk van de samenstelling bevatten spoelingen en conditioners siliconen, proteïnen of plantaardige oliën. Masseer de conditioner zachtjes in je haar na het wassen en laat het gedurende een korte tijd in je haar inwerken. Er is geen ontkomen aan een uitgebreide spoelbeurt voor je haar na het gebruik van een conditioner. Je haar zal anders in een mum van tijd slap worden. Een verzorging zonder spoelen in sprayvorm is het beste alternatief voor wanneer je haast hebt. Verzorgingssprays zonder spoelen zijn lichter maar zullen je haar even goed verzorgen.

De nieuwe conditioners en behandelingen werken met de snelheid van het licht

Wil je een ietsje meer? Dan heb je wellicht een haarverzorging nodig met vooral zeer effectieve ingrediënten. Je mag een dergelijke behandeling eenmaal per week gebruiken of vaker indien zo aangegeven. De lichtgewichten onder deze behandelingen zijn de zogenaamde kuren of intensieve 2-minuten behandelingen of verzorgingen. Zwaar beschadigd haar kan verzorgd worden met een intensieve haarmasker.

Trouwens, de producten van vandaag werken allemaal met de snelheid van het licht. De inwerktijd varieert tussen één en vijf minuten. Vooral de lichtere versies van de onmiddellijk herstellende behandelingen zijn meestal in een spray of vloeibare vorm. Deze producten blijven in het haar. De actieve bestanddelen van deze haarverzorging zijn aangepast aan jouw behoefte. Argan- en Macademia oliën maken gespleten punten gladder, panthenol en abrikozenolie beschermen de kleur van gekleurd haar tegen het vervagen en wilde roos lest de dorst van droog haar.

Sommige gespecialiseerde conditioners voor speciale verzorgingseisen zijn zelfs heel slim. Een kuur voor het herstel van gespleten punten zal deze gespleten punten samenvoegen tot de volgende shampoo beurt. Anti-pluis lotions temmen weerbarstig haar, hittebeschermende serums beschermen tegen de hitte van een föhn en de aantrekkingskracht die gecreëerd wordt door glanssprays is onweerstaanbaar.

Conditioners, Verzorging & Co.: experten onthullen hun tips

 • Tip 1

  Conditioners moeten altijd aangebracht worden op de lagere delen van het haar, daar waar het haar echt verzorging nodig heeft. Het is fout om conditioners rechtstreeks op de hoofdhuid te gebruiken, aangezien ze daar enkel het haar zullen verzwaren.

 • Tip 2

  Maak gebruik van een kam met grote brede tanden als je beslist om een conditioner door je haar te kammen. Dit type kam is het meest gebruiksvriendelijk voor vochtig haar.

 • Tip 3

  Spoel conditioners en andere haar verzorgingen altijd grondig uit. Residu’s van conditioner zullen het haar onnodig verzwaren en kunnen je haar een draderige uitstraling geven.

 • Tip 4

  Indien je haar veel gespleten punten vertoont, breng dan een weinig conditioner aan op deze punten vooraleer je je haar wast. Hierdoor worden de punten gevoed en beschermd.

 • Tip 5

  Haarkuren en -maskers werken wonderwel wanneer warmte gebruikt wordt. Gebruik een korte stroom van warme lucht van je föhn vooraleer je je haar bedekt met aluminiumfolie met daarop een handdoek.

 • Tip 6

  Gebruik haarverzorgingsproducten die afgestemd zijn op jouw noden. Conditioners voor extreem beschadigd haar zijn wellicht te rijk voor fijn en dun haar. Kuren voor krullend haar hebben de neiging om sluik haar plat te maken.

 • Tip 7

  Pas je haarverzorgingsproducten ook aan aan seizoen en klimaat. In het koude seizoen heeft zelfs vet haar meer nood aan verzorging dan gewoonlijk om de effecten van de droge binnen- en buitenlucht aan te kunnen. In een warm en vochtig vakantieoord zal fijn haar misschien pas om de andere wasbeurt een verzorging nodig hebben.

 • Tip 8

  Meer is niet altijd beter. Gebruik enkel een hoeveelheid haarkuurpreparaat ter grootte van een walnoot en enkel de hoeveelheid conditioner ter grootte van een hazelnoot. Enkele druppels vloeistof voor gespleten punten volstaat.

 • Tip 9

  Gebruik conditioners niet overdadig. Anders kan het gebeuren dat je haar er levenloos begint bij te hangen. In dat geval gebruik je een diep reinigende shampoo om de glans en het volume van je haar te herstellen. Een dergelijke diep reinigende shampoo mag wel niet meer dan eenmaal per maand gebruikt worden.

Ontdek: Conditioner