Haarkleuring | Bruin haar

Je haar bruin kleuren en de juiste tint vinden

Je hebt dus besloten om een brunette te worden? Welkom bij de business class haarkleur. Het is belangrijk dat je bruine haarkleur de juiste tint heeft met een perfect rode schakering. De kleur moet harmonieus samengaan met je huidskleur en ogen. Laat al deze verwachtingen redenen zijn om voorzichtig te werk te gaan wanneer je je haar gaat kleuren.

Färben braunes Haar
© Getty Images

Prachtig diepbruin haar – Hoe geweldig!

Ben je ervan overtuigd dat Charlotte de enige redelijke persoon is in ‘Sex and the City’?  Vind jij je eigen middenblonde haar toch een beetje saai en wil jij jouw zomervakantie liever dromend onder een palmboom doorbrengen dan balancerend op een surfplank? Als het antwoord “ja” is dan ben je er klaar voor om een brunette te worden. Proficiat, je hebt een prima keuze gemaakt! Bruin haar, vooral wanneer het weelderig is en prachtig gestyled, is typerend voor volwassen elegantie, stijlvol bewustzijn en rijpheid.

Met een permanente haarkleuring of intensieve tintverzorgende behandeling is het kinderspel om van een lichtere haarkleur naar bruin over te gaan. De juiste tint vinden kan echter een “harige” aangelegenheid worden. Middenblond haar dat donkerbruin gekleurd wordt, kan er erg onnatuurlijk uitzien. Het plezier van de nieuwe haarkleur kan wel eens bedorven worden door een groene schijn. De nieuwe veelzijdige haarkleuringen enerzijds en enige terughoudendheid bij de kleurkeuze anderzijds zijn de oplossingen voor deze ellende.

 

Haar Bruin Kleuren: Tips voor Nieuwe Brunettes

 • Tip 1

  Kleuroplossingen om uit te spoelen zijn ideaal om een bruine haarkleur te proberen in het geval dat je haar niet gekleurd of gebleekt is. Het is best om in verschillende stappen naar een donkerbruine haarkleur over te stappen.

 • Tip 2

  Naarmate je haar meer onder druk staat moet je voorzichtiger zijn bij het kiezen van de testkleuren. Wanneer je haar onder stress staat of beschadigd is, is het goed mogelijk dat meerdere pigmenten van de kleurspoeling zich gaan vasthechten. In eerste instantie is het altijd beter om je haar slechts met één tint donkerder te maken.

 • Tip 3

  Wees vooral voorzichtig met het kleuren van gebleekt haar. Bleken verandert de structuur van het haar met als resultaat dat het haar niet de gewenste kleur heeft of zelfs een rare kleur krijgt. De rode schakering kan plots een stuk intenser worden. Door teveel geabsorbeerde kleurpigmenten kan het haar te donker worden.

 • Tip 4

  Wil je jouw lichtgekleurde haar veranderen naar bruin maar zie je op tegen de zichtbare wortels? Donkere highlights (’lowlights‘) kunnen in dat geval een oplossing bieden.

 • Tip 5

  Als je last hebt van huidvlekken, erythrosis of vergelijkbare huidaandoeningen dan zal een intensieve blonde kleurspoeling of permanente kleuring beter voor je zijn. Dit betekent niet dat het proces saai en ingewikkeld moet zijn of je haar zal beschadigen. De recent ontwikkelde kleurbehandelingen zijn zeer mild en leveren een perfect resultaat op. Ze vereisen vaak ook niet meer dan 10 minuten inwerktijd.

 • Tip 6

  Om je haar bruin te kleuren is het mogelijk dat je na het toepassen van een permanente kleurbehandeling op je gebleekte haar verrast wordt door een groene tint in je haar. Dit komt omdat de nieuwe kleur niet bedoeld is om aan te brengen op gebleekt haar, dit is haar zonder rood pigment. Gebruik een roodbruine kleuring of een intensieve kleurspoeling om de groene tint weg te krijgen.

 • Tip 7

  Als er grijze lokken tussen het bruine haar geslopen zijn, kan het kleuren met herpigmenterende producten de beste oplossing zijn. Bij het gebruik van een herpigmenterend product zullen precursorpigmenten zich aan het haar toevoegen in plaats van kunstmatige pigmenten. Deze precursorpigmenten vullen de tekorten in het grijzende haar op om de natuurlijke kleur te herstellen.

 • Tip 8

  Meestal kunnen intensieve kleurbehandelingen tot 50 procent kleurdekking geven aan grijs haar. Hou er rekening mee dat het mogelijk is dat kleurpigmenten zich meer op het grijze haar vastzetten dan op haar met natuurlijk kleurpigment. Als jij je zinnen gezet hebt op een middenbruine tint probeer je best eerst een donkerblonde kleur. Aangezien het kleurpigment van een intensieve kleurbehandeling slechts zeer langzaam verdwijnt met de wasbeurten zal je voldoende kans krijgen om te genieten van je donkere schakering.

 • Tip 9

  Wanneer je thuis je haar kleurt, breng je best eerst een voedende crème aan op de huid rond je haarlijn, voorhoofd en slapen. Hiermee voorkom je donkere huidvlekken.

 • Tip 10

  Je hoeft niet bang te zijn voor vlekken in het kleurresultaat. Hoe gladder het haaroppervlak des te egaler het kleurresultaat zal zijn. De dag vóór de kleuring breng je best een intensieve haarverzorging aan op je haar, vooral wanneer je lang haar hebt met ruwe punten en ruwere haren boven op je hoofd. De volgende dag zal je haar gladder zijn en de kleur egaler opgenomen worden.